Novosti

Najavljen „Galeb Snipe & Ski Race“, sportska manifestacija koja spaja jedriličarsku regatu i skijaško natjecanje

Prvi vikend u ožujku rezerviran je za jedinstvenu „Galeb Snipe & Ski Race“ sportsku manifestaciju koja objedinjuje jedriličarsku regatu u klasi Snipe (Šljuka) i skijaško natjecanje u kategoriji veleslalom i u pravom smislu riječi spaja primorski i goranski kraj županije.

U petak 3. ožujka, natjecanje će otvoriti popodnevna veleslalomska utrka na Platku dok će se u subotu i nedjelju, 4. i 5. ožujka jedriti regata ispred Kostrene. Za nagrade će se bodovati zasebno jedriličarska regata, kao i kombinacija regate i veleslaloma, najavljeno je na konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ-a kojoj su prisustvovali resorna pročelnica Sonja Šišić, organizacijski odbor na čelu s predsjednikom Deanom Pavlakom te načelnici Općine Čavle i Općine Kostrena, Ivana Cvitan Polić i Dražen Vranić. Konferenciji su prisustvovale i direktorice općinskih turističkih zajednica, Belma Džomba i Rea Čargonja.

Kako je uvodno navela pročelnica Šišić, manifestacija promovira jedinstvenost i ljepote naše županije, a održava se u godini velikih obljetnica, 90. obljetnice osnutka J. K. Galeb, 90. obljetnice skijaškog natjecanja Jadranski slalom te 30. godina Primorsko-goranske županije i Općina Čavle i Kostrena.

U jedriličarskoj regati sudjelovat će posade iz Hrvatske i Italije, rekao je predsjednik Jedriličarskog kluba Galeb Milko Volarić, dok se u veleslalomskoj utrci, prema riječima predsjednika Ski kluba Rijeka Davora Štimac, očekuje i nastup bivših Olimpijaca. Skijaška utrka bit će održana po pravilima FIS-a, a vozit će se na stazi Radeševo 1 na kojoj će  se o tehničkim vjetima brinuti Goranski sportski centar, potvrdio je direktor GSC-a Alen Udovič.

Istaknuto je i kako „Galeb Snipe & Ski Race“ nastoji revitalizirati važan dio sportske povijesti, projekt „Jadranski slalom“, popularno skijaško i jedriličarsko natjecanje iz 1981. godine na kojem su nastupali velikani iz oba sportska svijeta. Štimac je ujedno podsjetio i da se na Platku davne 1933. održala prva slalomska utrka, a „Galeb Snipe & Ski Race“ smatra jedinstvenim događajem u europskim i svjetskim okvirima. Sa stavom je složan i Pavlak koji je rekao da se rijetko koja regija može pohvaliti s geografskom pogodnošću da se u jednom vikendu, na tako maloj udaljenosti, može održati natjecanje u skijanju i jedrenju.

Načelnici Ivana Cvitan Polić i Dražen Vranić izrazili su zadovoljstvo održavanjem sportske manifestacije koja povezuje zeleno i plavo. Platak je prepoznat i infrastrukturno se razvija, dodala je Cvitan Polić, a posebno ju veseli bogat program manifestacija kojih ne manjka ni u najavama za sljedeću godinu. Jedriličarski klub Galeb jedan je od najstarijih i najtrofejnijih hrvatskih jedriličarskih klubova i svakako jedan od zaštitnih znakova Kostrene, kazao je načelnik Vranić, samim time neupitna je i podrška Općine Kostrena ovoj važnoj sportskoj manifestaciji kojom će Galeb na najbolji način započeti obilježavanje svoje velike obljetnice.

„Galeb Snipe & Ski Race“  organiziraju J. K. Galeb sa Ski klubom Rijeka i Goranskim sportskim centrom, uz potporu Primorsko-goranske županije, Općine Čavle i Općine Kostrena te njihovih turističkih zajednica, a podržavaju i Hrvatska turistička zajednica, ACI-Gitone i Jadrolinija.

 

Povratak na popis