Novosti

U subotu na Platku svečanost povodom otvorenja obnovljenog planinarskog Puta prijateljstva

U subotu, 8. srpnja 2023. točno 48 godina od postavljanja posljednje markacije ispod planinarskog doma Snježnik, grupa od četrdesetak planinara proći će put od slovenskog Snježnika do Malog doma Sušak te na taj način obilježiti otvorenje obnovljenog planinarskog Puta prijateljstva, staze koja spaja slovensku i hrvatsku stranu planine Snježnik.

Staza je otvorena 1975. godine, a nastala je entuzijazmom članova planinarskih društava HPD “Platak” iz Rijeke i slovenskog PD “Snežnik” iz Ilirske Bistrice. Od 1991. godine zbog državnih granica stazu nije bilo moguće u cijelosti proći pa je s vremenom zarasla, no ulaskom Hrvatske u Šengen, stvorili su se uvjeti za obnovu što su planinari iz oba društva spremno dočekali. Staza je očišćena i osigurana za planinare te su izrađene i postavljene table i oznake.

Njihov planinarski pohod potrajat će punih jedanaest sati i završiti cjelodnevnim programom ispred Malog doma Sušak na Platku na koju pozivaju planinare i građane.

U jutarnjim satima kreće planinarska tura s vodičem, od Malog doma do Međuvrhi i natrag. U 17 sati započet će prigodna svečanost uz podjelu priznanja i značaka pohodnicima puta, a cijeli će događaj zaključiti glazba, ples i zabava do kasnih večernjih sati.

Fotografija: Hrvatski planinarski savez

Povratak na popis